oktober 20, 2012

Recensioner

Röster om Ingen jord den andra lik

”Varg Gyllander har en unik insyn i de egna korridorerna – och hans brott och huvudpersoner känns högst verkliga.” (Metro)

”Gyllander bygger upp spänningen med flera ingående berättelser samtidigt. Detta gör han skickligt utan att det blir rörigt, och han lyckas faktiskt överraska på slutet också. Fast mer än den ögonblickliga spänningen stannar känslan kvar för de inblandade personerna, Gyllander är duktig på karaktärsskildringar och här finns ett rikt galleri att ta av.” (Uppsala Nya Tidning)

”Sinnrikt när alla frågetecken rätas ut och om än läsaren kan ana sig till vissa pusselbitar så är det författaren som gör pusslet komplett.” (Piteå Tidning)

”Varg Gyllanders bakgrund, som pressekreterare hos Rikskriminalpolisen och före detta kriminalreporter, märks i boken genom de detaljer ur polisarbetet som träder fram.” (Kulturmagazinet)

”Varg målar upp intressanta karaktärer och har definitivt förmågan att förmedla sina kunskaper om polisarbetet på ett lättillgängligt sätt, blandat med det personliga i samspelet mellan far och dotter eller chef och underlydande och med miljöskildringar som gör att man känner sig hemma på en husbåt eller i den vikingaby som förekommer i handlingen. Vi ser fram emot seriens femte del, som förstås redan är under arbete.” (DAST)

”Jag har läst (eller lyssnat på) Varg Gyllanders fyra deckare och den här är enligt mig bäst hittills. Jag sträckläste den.” (Bokstunder.se)

”En sak som jag gillar med Gyllander, och jag vet att jag skrivit om det i tidigare recensioner, är att hans deckare är lite sexiga. Karaktärerna ligger faktiskt med varandra, raggar upp varandra, längtar efter varandra. Det finns något desperat vackert mellan raderna, en känsla av någon slags rå hetta och längtan som jag varken hittar hos Läckberg, Jungstedt eller för den delen Rudberg.” (Anna Koldenius.se)

”Jag öppnade Ingen jord den andra lik och började läsa. Plötsligt hände magin. Jag var fast och jag läste, läste och läste.” (Boktokig)

Röster om Det som vilar på botten

”Varg Gyllander tar ett klassiskt grepp och placerar det i en nutid med alla resurser som dagens kriminaltekniker har. Och det blir riktigt bra.” (Gefle Dagblad)

”Att han har kunskap i de områden han låter sina karaktärer arbeta och leva i märks. Och det är verkligen en styrka. Detaljerna och omgivningarna är hela tiden trovärdiga. Dessutom är han skicklig på att ge sina huvudpersoner djup, genom trassliga liv och personliga problem. Jag fäster mig snabbt vid både Ulf med sina knepiga kärleksrelationer och Pia med sin trasiga barndom, och kan absolut inte lämna dem ovetandes om ur det slutar. För mig är Varg Gyllander en trevlig överraskning. Helt klart läsvärd.” (Västmanlands Läns Tidning)

”Vargs historia drar in mig i sin värld. Precis lagom mycket. Han har hittat ett sätt att tala till mig. Orden ramlar på, mening efter mening, sida efter sida. Och jag märker det inte ens…Me like!” (Deckarhuset.se)

”Gyllanders personskildringar är omtalat välnyanserade, Holtz och Levin är inga stereotypa kriminalare.” (Aftonbladet)

”Varg Gyllander arbetar till vardags hos Rikskriminalpolisen och det märks att han har god kunskap om polisarbete.” (Amelia)

”Varg Gyllander har tagit ett rejält kliv i sitt författarskap. Det är bara att gratulera både författare och läsare. Ingen som uppskattar en omsorgsfullt uppbyggd och hela tiden fängslande polisroman bör missa Det som vilar på botten. Med den placerar sig Varg Gyllander odiskutabelt bland de ledande svenska kriminalförfattarna.”  (Sydsvenskan)

”Varg Gyllander kan sitt ämne och han har förmåga att engagera. Han skriver lätt och man blir onekligen intresserad av huvudpersonernas problem och drivkrafter.”      (DAST Magazine)

Röster om Bara betydelsefulla dör

”Bara betydlesefulla dör är en kriminlaroman som inte bara är fängslande utan också erbjuder utredningsteknisk realism och en tilltalande nyanserad personskildring./… / en med beröm godkänd svensk polisdeckare.” (Sydsvenskan)

”Andra deckaren av Varg Gyllander, som till vardags är pressekreterare vid Rikskriminalpolisen och gammal kriminalreporter. Han kan sitt ämne onekligen. /…/ Mycket Sverige-idag-känsla i den tätt sammanhållna intrigen, och skicklig miljöskildring.” (Dagens Nyheter)

”Gyllander följer upp sin bästsäljande debutbok med en ny stark kriminalroman som tar avstamp i en Salemliknande manifestation och en ung nazist våldsamma död. Bladvändarnerven finns där liksom ett intressant persongalleri. Kanske beror det på att vi redan känner kriminalteknikerna Levin och Holtz men troligare är att Gyllander lyft sitt författarskap ytterligare ett snäpp. Hoppas att han håller samma utgivningstakt framöver.” (Tidningen Svensk Polis)

Röster om Somliga linor brister

”Ett behagligt tempo, där Holst får utrymme att bli en hel människa, samtidigt som krimhistorien ändå inte blir alltför hemtrevligt bekväm. /…/ Historien saknar ingenting.” (Information, Danmark)

”Gyllander lyckas skapa personer och miljö enkelt och problemfritt.” (Extrabladet, Danmark)

”Den här kriminalromanen är en av de allra bästa jag läst.” (Mariestads-Tidningen)

”Att han sitter på stora kunskaper om kriminalteknikers verklighet och polisens vardag, efter att i flera år jobbat som presssekreterare vid Rikskriminalpolisen, råder ingen tvekan om. Det känns riktigt och väl underbyggtoch det gör boken trovärdig.” (Folkbladet)

”Gyllander har gjort en klart godkänd debut. Och Leif GW Persson har fått en konkurrent i den mer realistiska kriminalgenren.” (Östgöta Correspondenten)

”Gyllander lyfter fram kriminalteknikerna och deras arbete. Kriminalteknikerna som normalt brukar vara bifigurer får här huvudrollen. Häftigt och fräscht. Ser redan fram emot nästa bok.” (Smålänningen)

”En välskriven och trovärdig debut, som ger en känsla att precis det här skulle kunna hända, nu i dag, mitt i det svenska samhället – Ulf Holtz lär vi garanterat få möta igen.”  (Kristianstadsbladet)

”Behövs det en polisroman till? Oh yes, om avsändaren heter Varg Gyllander. […] Hans polisvärldsbeskrivningar är så levande att boken nästan promenerar iväg av sig själv, högst trovärdig och spännande. Köp och läs!” (Tove Hem & Trädgård)